Corténplåt – estetiskt tilltalande och motståndskraftigt.

 

Ett näst intill återkommande tema för våra eldstäder är att de vanligtvis är tillverkade i tjock Cortenplåt. Corténstål är ett specialstål speciellt framtaget för varma och korrosiva miljöer. Med andra ord ett perfekt material att tillverka eldstäder i som ska stå utomhus året runt. Cortenstål, corténstål eller rosttrögt stål är en stållegering med koppar, krom, fosfor och nickel. Ursprungligen kommer namnet från varumärket COR-TEN som ägs av US Steel. Men precis som med andra starka varumärken så har namnet degenererats (som Termos). Det är också därför det finns så många stavningar och benämningar på cortén.

Rosttrögt stål är ett bra namn på stålet då det beskriver stålets egenskaper på ett bra sätt. Istället för skadlig korrosion som tränger in i stålet så stannar rosten på ytan och bildar en fin skyddande oxidbeläggning. Att denna yta dessutom har en fin patina och därför uppskattas ur ett rent utseendemässigt perspektiv är förstås extra lyckat.

I våra eldstäder använder vi oss av valsad tunnplåt av cortén som är 3 eller 5 mm tjock. Därför använder vi oss av begreppet corténplåt nedan.

Corténplåt är väldigt hårt och därför kan den vara lite svår att jobba med. En stor fördel är att materialet är värmereflekterande. En bra egenskap för eldstäder utomhus när man vill att värmen ska reflekteras ut genom eldstadens öppning och inte lagras eller ledas genom eldstaden. Detta gör eldstäder i corténplåt lättplacerade på altaner och uteplatser.

Stålets beständighet mot höga temperaturer gör också att den inte ändrar storlek lika mycket som vanligt stål vid temperaturförändring. En eldstad i vanligt kolstål kan vrida sig som en korkskruv vid hårt eldande men corténplåtens hårdhet gör att eldstäderna håller formen.

Corténplåt har en bevittnat lång livslängd. Generellt kan man säga att cortén håller 10 gånger längre än kolstål. Uppskattningsvis så borde en eldstad i 3 mm corténplåt hålla i ca 30 år medan de som är tillverkade i 5 mm plåt får fortsätta som arvegods.

Andra vanliga användningsområden är fartygscontainrar husfasader och konstverk, där man vill ha ett stål som visserligen rostar men som är tillräckligt motståndskraftigt för att inte rosta sönder. Corténplåt har under 2000-talet också blivit allt populärare inom landskapsarkitekturen som stödkanter till planteringar och liknande, just på grund av sina rostbeständiga egenskaper

svnlenfifrdeit

Följ oss...

WoodWall väggpanel - klicka nedan!